Projectinformatie woongebied Kuukven
Eerste fases afgerond
In Baarlo zijn de eerst fases van de woonbuurt Kuukven afgerond. Het is een groene buurt met verschillende soorten woningen. In 2021 heeft de gemeente samen met Wonen Limburg de ontwikkeling van het aangrenzend gebied opgepakt. Het bosgebied op loopafstand, de goede ontsluiting, de prachtige bestaande woonwijk als ‘buur’ en voorzieningen relatief dichtbij, maakt dit een geweldige plek om te wonen.
Minimaal 50 woningen
In de loop van 2022 wordt helder hoeveel woningen er gebouwd gaan worden in het gebied, maar het aantal zal boven de 50 woningen liggen. Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp is ‘betaalbaarheid’. Hierbij denken we aan sociale huur en goedkope koopwoningen (tot € 250.000 vrij op naam). Er is echter ook aandacht voor een goede mix van verschillende type woningen en behoefte van meerdere doelgroepen.
Visuele weergave van het gebied waar nog gebouwd gaat worden
Wil je een eerste inzicht in de schetsen die zijn uitgewerkt? Bekijk deze op de website van gemeente Peel en Maas: schetsen woongebied Kuukven
Wonen Limburg
Wonen Limburg huisvest in Baarlo zo’n 500 gezinnen zowel in de sociale huur als de huur voor mensen die (net) buiten de sociale huur vallen – de zogenaamde middenhuur. Kuukven fase 1 en 2 is met de ontwikkelingen rond de Engelbewaarder een van de laatste grotere ontwikkelingen geweest. Wij hebben er in het verleden de markante hoevewoningen gebouwd en verkocht en verhuren aan deze kant van de Napoleonsbaan nog het appartementencomplex gelegen op de hoek van Spijkerbos, Heierhof en Kuukven.
Ook in deze nieuwe fase zijn we blij weer onderdeel uit te mogen maken van de inmiddels langdurige samenwerking met de gemeente Peel en Maas. Samen met de inwoners van Baarlo en met de gemeente zullen we kijken hoe we op deze mooie plek een woningaanbod kunnen realiseren dat ook aansluit bij de (toekomstige) vraag.
Samen met onze zusterorganisatie Wonen Limburg Accent kunnen we een mooie mix aan woningen en woningtypes realiseren. En dat gaat verder dan alleen maar sociale huur. Vanuit de woonvisie, prestatieafspraken en ons overleg met de gemeente Peel en Maas hebben we daar al best een goed zicht op. Maar we willen het graag nog met u verder bekijken.
Hoe een en ander er precies uit zal komen te zien, zo ver zijn we nog niet. Maar dat we ons best gaan doen om er een mooie en bijzondere wijk van te maken, waar tot in lengte van dagen iedereen voor een betaalbare woning in een goede woonomgeving terecht kan, dat staat wat ons betreft vast!
Werkgroep Wonen Baarlo
Verbonden aan het Dorpsoverleg is er een werkgroep actief die zich al vele jaren met de woonagenda bezig houdt. Baarlo blijkt tot 2030 een behoefte te kennen van 260 woningen. Deze werkgroep stelt (binnen haar mogelijkheden) alles in het werk om bestaande projecten en nieuwe projecten zodanig te ondersteunen dat de gemeente met passende snelheid die stappen kan zetten om tot een spoedige realisatie te komen. Goede communicatie naar alle betrokken partijen is daarbij een voorwaarde.
2022 Ontwerp en stedenbouwkundig plan
In 2022 maken we een ontwerp voor het project. Het ontwerp laat zien waar de woningen komen en hoe de rest van de wijk (bijvoorbeeld wegen, parkeerplaatsen en groen) is ingericht. Op basis van dit ontwerp vindt de verdere uitwerking plaats, zoals de beeldkwaliteitseisen.
2023 Bestemmingsplan, bouwpartners en voorbereiding
Om te komen tot een vastgesteld bestemmingsplan is dan nog ongeveer één jaar tijd nodig. In die tijd wordt ook bepaald welke partij(en) – naast Wonen Limburg – de woningen realiseert. En er wordt besloten of er ook kavels voor zelfbouw worden uitgegeven. Als we de bouw daadwerkelijk gaan plannen voor 2024, dan wordt ook bekeken of en hoe de bouw van de woningen wordt gefaseerd.
Heeft u interesse in een woning in dit nieuwe plan? In deze fase wordt er meer concreet bekend welke woningen er precies gaan komen en bij welke partijen u zich kunt melden als u interesse heeft.
2024 Bouwrijp maken en dan…realisatie
Nadat het bestemmingsplan is vastgesteld door de gemeenteraad en onherroepelijk is, start de gemeente met het bouwrijp maken. Dat betekent aanleg van de nutsvoorzieningen zoals riolering en elektra en bouwwegen. Vervolgens kan ook worden gestart met het bouwen van de woningen.