Projectinformatie Accommodatiestudie
Dit project is onderdeel van het overkoepelende project Dorpsproces.
Toekomstbestendige accommodaties
Voor het thema sport en bewegen is het doel om advies rondom de (sport)accommodaties uit te brengen. Hierbij staat de vitaliteit van de verenigingen en toekomstbestendige ruimte voor sport en maatschappelijke activiteiten centraal.
Eerder onderzoek
In 2021 is er een digitale vragenlijst uitgezet onder verenigingen en particuliere (commerciële) organisaties om thema’s als stabiliteit, toekomst en vitaliteit inzichtelijk te krijgen. Het doel hiervan was om de behoefte rondom (sport)accommodaties voor de middellange en lange termijn in kaart te brengen. Dit vormt de basis van de persoonlijke gesprekken die plaatsvinden.
Persoonlijke gesprekken
Om een volledig beeld te kunnen vormen van de behoefte aan ruimte voor sport en maatschappelijke activiteiten, is meer informatie nodig. Daarom voeren we nu persoonlijke gesprekken met verschillende (grote) verengingen en organisaties in Baarlo. Hierbij gaan we ook in gesprek met de eerstelijnszorg en particuliere zaalhouders/ondernemers.
De gesprekken worden gevoerd door mensen uit het dorpsoverleg Baarlo en medewerkers van Welzijnsorganisatie Vorkmeer.
Uit de eerste gesprekken is opgehaald dat:
- De verenigingen in Baarlo over het algemeen floreren;
- Besturen goed hebben nagedacht over de toekomst;
- Er voordelen worden gezien in samenwerking, zeker rondom huisvestiging;
- Er op korte termijn duidelijkheid nodig is over de toekomst van (vooral) de accommodatie(s);
- De verenigingen nog veel vrijwilligers kunnen gebruiken, vooral op specifieke taken.
Vervolg
Op dit moment vervolgen we deze persoonlijke gesprekken. De informatie die we hiermee ophalen wordt meegenomen in het vervolgproces. Uiteraard delen we de uitkomsten ook met de inwoners en ondernemers van Baarlo tijdens een volgende dorpsbijeenkomst.
Kansen en knelpunten (uit dorpsbijeenkomst 13 juli 2022)
- De historische werkgroep zit nu op zolder bij Sjiwa maar die ruimte is niet heel geschikt en ze vrezen binnen een paar jaar te verdwijnen als ze geen betere ruimte vinden.
- Theatergroep repeteert op het moment ook bij Sjiwa, fijne ruimte maar niet toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn en niet helemaal geschikt voor theater.
- De zaalvoetbalvereniging zou het jammer vinden als de sporthal verdwijnt. Geeft tegelijkertijd ook aan dat het aantal leden al een tijd aan het dalen/vergrijzen is en zegt ook zonder nieuwe aanwas te gaan verdwijnen in de komende 10 jaar. Ze benoemen dat de vereniging niet alleen uit Baarlose mensen bestaat, maar ook uit mensen van verschillende dorpen in de omgeving.
- Volleybal geeft aan veel gebruik te maken van de sporthal en vreest bij kleinere zaal dat wedstrijden spelen niet meer mogelijk zal zijn.
- Jeu de boules zit nu in het park en moet daar mogelijk weg omdat het park misschien wordt aangepakt zonder ruimte voor de vereniging.
- Veldvoetbal werkt al samen met Hoera voor naschoolse opvang en wil graag meer samenwerking. Ze zijn erg geïnteresseerd in clustering bij de voetbalclub voor meerdere sportclubs en zien ook graag binnensport daar landen.
- Sjiwa denkt en helpt als accommodatie graag mee. Maar het eigen pand is nu niet geschikt voor alles waar behoefte aan is. Ze willen graag meer doen, maar dat kan niet allemaal op eigen houtje.
- Er is behoefte aan woningbouw. Jongeren kunnen geen plek vinden en blijven hierdoor lang thuis wonen. Ouderen gebruiken hun bovenverdieping vaak niet, dit wordt geopperd als een kans.
- Clustering van verenigingen wordt als kans gezien. Zowel sport- als culturele verenigingen. Het risico hierbij is het verlies van de eigen identiteit van de verenigingen en verlies van leden als gevolg daarvan. Er worden goede en minder goede voorbeelden van andere dorpen genoemd.
- Andere suggesties vanuit deelsessie verenigingen:
- Samenwerken verenigingen en Sjiwa intensiveren en de ruimte bij Sjiwa geschikter maken voor cultuur
- Sport clusteren (synergie voordelen) en cultuur clusteren.
- Centralisatie van sport: Beringe wordt aangedragen als goed voorbeeld.
- Aandachtspunten
- Woningbouw: wat gaat er gerealiseerd worden?
- Teruglopende betrokkenheid verenigingen (kader)
- Belang van het onderzoeken van andere locaties dan De Kazing in verband met de beleving van het gebied.
- Meer groen en levensloopbestendige woningen
- Behoefte aan beleving en ‘lucht/ ruimte’ in het centrum.