Projecten cover Beleefboeken

Een gevoel bij Baarlo

Baarlo is een prachtig dorp met veel groen, historie, verenigingen en een mix aan bewoners die samen het karakter van het dorp bepalen. Alleen is een dorp nooit af, maar continu in beweging! Maar hoe kijken de inwoners van Baarlo tegen het dorp aan, welk gevoel krijgen ze bij Baarlo? 

Om in beeld te krijgen hoe de gemiddelde Baarlonaar tegen zijn eigen dorp aankijkt en wat het merk van Baarlo is, reizen er 2 maanden lang ‘Beleefboeken’ door Baarlo. De Beleefboeken maken deze reis om te achterhalen hoe de inwoners naar Baarlo kijken, waar ze trots op zijn en wat hun wensen zijn. Kortom: ze worden gevraagd om hun eigen verhaal over Baarlo in een Beleefboek vast te leggen.  

Een nieuw ‘merk’ voor Baarlo

De inwoners kunnen een pagina in het Beleefboek vullen met ideeën, wensen, dromen en aandachtspunten. Dit kan iedereen op zijn eigen manier doen, bijvoorbeeld door middel van een tekst, een tekening, een foto, een gedicht, een lied, een mindmap, verzin het maar! Alle bijdragen uit het Beleefboek bepalen uiteindelijk het merk van Baarlo. Vóór en dóór Baarlonaren. 

Volg het project op Facebook

Facebook pagina Beleefboeken Baarlo

Creativiteit van inwoners

Hieronder een aantal voorbeelden van bijdrages van inwoners over hun gevoel bij Baarlo. We hebben de teksten vervaagd, de volledige bijdrages zijn te zien in de expositie. Na afloop van de expositie richten we een ‘digitale expositie’ in zodat alle bijdragen nog lang online bekeken kunnen worden.

Voorbeelden bijdrages Beleefboeken

Beleefboeken expositie route

De Beleefboeken hebben de reis door Baarlo doorstaan. Door corona hebben we de boeken iets later in laten leveren dan oorspronkelijk gepland.

Omdat een expositie binnen niet mogelijk is, hebben we een alternatief bedacht. De inzendingen van de Beleefboeken zijn op A3-formaat gedrukt en op een aantal plaatsen in het dorp opgehangen. Zo kun je een lekker wandeling / fietstocht maken van ruim 5 kilometer en alle inzendingen op je gemak bekijken. Het loont echt de moeite.

De route

Routekaart Beleefboeken route

Op het kaartje is de locatie ‘U bevindt zich hier’ de kerk. Op de volgende plaatsen zijn de bijdragen aan de Beleefboeken te zien:

 • de kerk
 • Centraal Baarlo
 • brandweerkazerne
 • Café de Zwaan
 • MFC de Engelbewaarder
 • Hoeve Hofackers
 • de knoop in De Vergelt
 • Maes 21
 • trafohuisje hoek Heuvel (richting de stuw)
 • stal Driessen op Sterrebosch
 • speeltuintje ’t Kempke
 • wasplaats ’t Kempke

Maak vooral een foto van en post dit op social media en laat ons weten wat je van de inzendingen vindt. Er zitten echt prachtige verhalen bij. Je kunt ons ook gewoon een mail sturen met jouw mening, contact@baarlo.info.

Zoek de schatkisten

Bij Maes21, Hofackers en Centraal kunnen kinderen een stempelkaart ophalen. Langs de Beleefboeken expositie route liggen vijf schatkisten verstopt. Waar de schatkisten liggen, is aangegeven op de routebordjes langs de weg. In de schatkisten zitten stempels met een letter, in elke schatkist zit één letter. Hebben jullie de schatkist gevonden? Stempel dan de letter op de kaart. Wanneer jullie langs de restaurants komen mogen jullie, ook wanneer er pas één stempel staat, de kaart laten zien. De kids krijgen dan van de restaurants iets héél lekkers! Hebben jullie alle stempels verzameld? Vorm dan een woord met de letters. De kinderen mogen de stempelkaart vervolgens inleveren bij één van de restaurants en maken kans op nog een hele leuke prijs!

Veel succes en plezier met het lopen van de route!

van de schatkisten van Baarlo

Projectnieuws