Terugblik bijeenkomst verkeersveiligheid veldstraat

Terugblik bijeenkomst verkeersveiligheid veldstraat

NIeuwsheader verkeesrveiligheid Veldstraat

Vrijdagmiddag 16 september was de buurtbijeenkomst voor de verkeersveiligheid op de Veldstraat waaraan ongeveer 20 buurtbewoners deelnamen. Erik Nijssen, wethouder Openbare ruimte en Tanja van Leipsig-Jansen, Adviseur Infrastructuur waren hierbij aanwezig namens de gemeente Peel en Maas. Deze namen een luisterend oor aan terwijl de buurtbewoners duidelijk maakten dat de Veldstraat verkeersonveilig is op verschillende vlakken.

Verkeersmeetingen

De verkeersveiligheidactie van deze maand, waarbij er met borden en vlaggen gevraagd werd om langzamer te rijden, werd besproken. Deze actie leek volgens de bewoners wel enig effect te hebben op het doorgaande verkeer. Door meer bewustwording. Echter sommige verkeersdeelnemers leken zich er helaas toch niets van aan te trekken. Nu is er een 30 km/h smiley geplaatst en doet de gemeente tijdens deze actie verkeersmetingen. De resultaten van de verschillende metingen die dit jaar gedaan zijn zullen in het najaar besproken worden. Ook is er een agent met een laser eind september langs geweest op de Veldstraat waarbij er gelukkig geen snelheidsovertredingen geconstateerd werden.

Voorkeur voor 30km/h

Een snelheidsovertreding is echter momenteel boven de 50 km/h en juist daarin stonden alle neuzen van de buurtbewoners dezelfde kant op. De snelheid van 50km/h vinden de aanwonenden te hoog voor deze straat waaraan voornamelijk woonhuizen liggen. Buurtbewoners willen de straat naar 30 km/h omdat de straat te smal is voor een hogere snelheid. Dit blijkt uit het feit dat zowel fietsers als voetgangers zich onveilig voelen.

Er wordt over de stoep gereden (veel kapotte stoeptegels) en ook wordt er ruim op de stoep geparkeerd omdat er te weinig parkeerplaatsen zijn en mensen bang zijn dat hun auto wordt beschadigd. Voetgangers moeten dan de onveilige en deels onoverzichtelijke 50 km/h weg op.

Ook werd de enquête aangehaald, die dit voorjaar onder de buurtbewoners werd gehouden. Daaruit blijkt dat meer dan 80% zich onveilig voelt. Ook werd nogmaals gevraagd aan de gemeente wat ze gaan doen met de motie die een aantal jaren geleden is aangenomen om alle wegen binnen de bebouwde kom 30 km/h te maken. De gemeente gaf hierop aan dat er goed nieuws is en dat er een nieuwe politieagent is die de straat kan beoordelen. Indien deze straat als 30 km/h beoordeeld wordt, kunnen de verkeersborden op korte termijn gewijzigd worden.

Wensen vanuit de bewoners

Over de straat inrichting moet de gemeente dan nog beslissingen maken. Er zijn nieuwe CROW-richtlijnen voor verkeersmaatregelen in de maak waarbij de inrichting voor de nieuwe doorgaande 30km/h weg komen te staan. De bewoners zullen ook goed moeten nadenken over welke inrichting ze willen.

Meer parkeerplaatsen zijn een wens, net zoals een breder fiets- en voetpad, met eventueel een stoeprand.
Een fietsstraat zou een eventuele optie zijn, maar tegenwoordig bestaan er ook geluidsstille klinkers welke juist op de langere termijn geluidsstiller zijn dan asfalt. Een nieuwe inrichting wordt waarschijnlijk een proces voor jaren. De gemeente lijkt nu dus nog af te wachten op het oordeel van de politieagent.

Het was een fijne middag waarbij de gemeente aangaf dat het duidelijk werd hoe het verkeersveiligheidprobleem van de Veldstraat onder de buurtbewoners speelt. Ook vonden ze de goede opkomst, ondanks slecht weer en vrijdagmiddag, een goed teken. Hopelijk krijgen we binnenkort het rapport van de gemeente en kan de agent snel de straat beoordelen.

namens de Werkgroep Veilig Verkeer Veldstraat

admin
Author: admin

Heb jij nieuws voor Baarlo?

Heb jij ook nieuws dat interessant is voor alle inwoners, ondernemers of bezoekers van Baarlo? Vul dan onderstaand formulier in en wij plaatsen het nieuws op deze website en eventueel op de social media kanalen van Baarlo Samen Trots. Als je passende foto’s hebt kun je die ook meesturen, maximaal 4 foto’s.

Baarlo.Info