Historische wasdemonstratie

Historische wasdemonstratie

Nieuwsteaser wasdemonstratie 2022

Op zondag 17 juli van 13.30 uur tot 16.00 uur kan iedereen gratis genieten van het jaarlijkse historisch schouwspel bij de Sprunk, in het centrum van Baarlo, nabij de kasteelweide.

Het woord “Sprunk” is afkomstig van (water)sprong, een spontane waterbron. Deze waterbronnen geven echt helder water. Aanvankelijk was deze Sprunk een drenkplaats voor het vee dat in de zomer in grote getale vanuit het dorp naar de weiden langs de Maas werd gevoerd.

Later is deze bron met haar helder water dienst gaan doen als wasplaats. Hier kwamen in vroeger dagen de vrouwen van het dorp bijeen met hun was, geladen in manden of los op een kruiwagen. De was werd gespoeld in de bron en gebleekt op het grasveldje rond de Sprunk (de bleyckerije). Terwijl de was lag te drogen of te bleken, was er tijd om de nodige roddels uit te wisselen.

Om deze traditie levend te houden zal een aantal enthousiaste dames in historische klederdracht, voorzien van kruiwagens en rieten manden vol wasgoed, dit hele spektakel naspelen.

Tijdens de wasdemonstratie is de nabij gelegen watermolen geopend.

admin
Author: admin

Heb jij nieuws voor Baarlo?

Heb jij ook nieuws dat interessant is voor alle inwoners, ondernemers of bezoekers van Baarlo? Vul dan onderstaand formulier in en wij plaatsen het nieuws op deze website en eventueel op de social media kanalen van Baarlo Samen Trots. Als je passende foto’s hebt kun je die ook meesturen, maximaal 4 foto’s.

Baarlo.Info