Alle molens in Nederland gaan draaien op 9 april

Alle molens in Nederland gaan draaien op 9 april

Nieuwsheader recordpoging molenaars

Op 9 april tussen 11- en 12 uur in Het Jaar van de Molenaar.

Recordpoging

Op 9 april willen de molenaars aangesloten bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars een recordpoging doen om, in het kader van het Jaar van de Molenaar, alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien.

50-jarig jubileum

Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaar het 50 jarig jubileum en heeft daarom 2022 uitgeroepen tot Jaar van de Molenaar!

In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van (wind- en water)molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden.

Nu, 50 jaar later, is het Gilde een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens.

Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO van het “Ambacht van Molenaar” als immaterieel erfgoed.

Onderstrepen van het ambacht van molenaar

Als onderdeel van de viering van Het Jaar van de Molenaar wordt nu een recordpoging gedaan door onze molenaars om alle draaivaardige molens in alle 11 molenprovincies in Nederland tegelijk te laten draaien. Het heeft als doel het belang van het ambacht van molenaar te onderstrepen.

Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten om zo meer vrijwilligers te werven zodat onze molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien. Iedereen is op deze dag van 10.00 tot 12.00 uur welkom in de draaiende watermolen in Baarlo waar molenaars bezoekers rond zullen leiden en uitleg geven over de werking van hun molen.

admin
Author: admin

Heb jij nieuws voor Baarlo?

Heb jij ook nieuws dat interessant is voor alle inwoners, ondernemers of bezoekers van Baarlo? Vul dan onderstaand formulier in en wij plaatsen het nieuws op deze website en eventueel op de social media kanalen van Baarlo Samen Trots. Als je passende foto’s hebt kun je die ook meesturen, maximaal 4 foto’s.

Baarlo.Info