Pilot inwonende studenten/jongeren

Pilot inwonende studenten/jongeren

Sinds oktober 2022 huisvest De Zorggroep bij wijze van pilot van een jaar vier studenten/jongeren in langdurig ongebruikte en/of (voor het leveren van zorg) ongeschikte kamers in verpleeghuizen. Dat doen we op twee locaties: twee studenten in Meeuwbeemd in Venlo en twee studenten in Hof ter Borcht in Baarlo.
De voorwaarde dat de studenten/jongeren hier mogen wonen tegen een relatief lage huurprijs is dat ze een bepaald aantal uren in de week iets terug doen voor de bewoners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het organiseren van (welzijns)activiteiten, ondersteunen bij eten en drinken of het ondernemen van activiteiten zoals een wandeling maken, spelletjes doen en bakken met de bewoners.

Waarom deze pilot?

Wij zien dat de komende jaren de beschikbaarheid van zorgmedewerkers daalt en er een toenemende zorgvraag is. Dat betekent dat we de zorg anders moeten organiseren. Kwalitatief goede zorg en ondersteuning is alleen mogelijk door samenwerking tussen professionals (formele zorg) en vrijwilligers (informele zorg). Informele zorg kan bijvoorbeeld door familie of andere mantelzorgers worden geleverd, maar ook door de inzet van deze studenten/jongeren. Zij ondersteunen de bewoners en zijn een ‘goede buur’. Zij ontlasten hiermee deels de formele zorg.
Mooi bijkomend doel is dat we studenten/jongeren kunnen voorzien in huisvesting. In Nederland kampen we met een woningnood – zeker voor jongeren – terwijl er vastgoed leegstaat. En zo krijgen we toch nog een deel van de inkomsten binnen voor deze kamers. Bovendien kunnen we jongeren op deze manier misschien enthousiast maken voor een baan in de zorg.

Inwonende jongeren in Hof ter Borcht

Afgelopen juni hebben we deze pilot geëvalueerd met de medewerkers op beide locaties en de jongeren. De conclusie is dat er potentie zit in dit concept. Maar om die volledig te benutten moeten we het inhoudelijk en organisatorisch scherper neerzetten. Dat gaan we dan ook doen in Hof ter Borcht. Op dit moment hebben we nog een student wonen. Met hem gaan we het gesprek aan of die onder de nieuwe voorwaarden door wil en kan. Daarnaast gaan we op zoek naar nieuwe kandidaten.

Wat zijn de voorwaarden voor jongeren om bij ons te komen wonen?

Onder andere:

  • De huurprijs is 300 euro per maand voor een kamer met eigen sanitair;
  • Voor de jongeren is een minimale inspanningsverplichting van 6 uur per week die ze besteden aan de informele zorg. Voor de helft zal hier invulling aan gegeven worden door activiteiten waar de locatie zelf behoefte aan heeft. Voor de andere helft kan de jongere hier zelf invulling aan geven in afstemming met de bewoners;
  • De jongeren tekenen een huurovereenkomst voor bepaalde tijd (in eerste instantie 1 jaar; met kans op verlenging) en houden zich aan de voorwaarden die hier in staan en aan de huisregels;
  • De jongeren krijgen een aanspreekpunt/begeleiding vanuit De Zorggroep;
  • Bij serieuze interesse wordt er een ‘sollicitatiegesprek’ georganiseerd om te kijken of de jongere en de locatie bij elkaar passen. Van de jongere worden namelijk bepaalde competenties verwacht zoals initiatief, inlevingsvermogen en een luisterend oor.

Kandidaten gezocht!

Via verschillende kanalen gaan we op zoek naar jongeren die op zoek zijn naar woonruimte in Baarlo en aan deze voorwaarden kunnen en willen voldoen. Ken je zelf iemand uit je familie, vrienden- of kenniskring die hier geïnteresseerd in is? Laat het ons weten! En wellicht zien wie die persoon over een aantal maanden terug hier in Hof ter Borcht.

Neem bij interesse contact op met:

admin
Author: admin

Heb jij nieuws voor Baarlo?

Heb jij ook nieuws dat interessant is voor alle inwoners, ondernemers of bezoekers van Baarlo? Vul dan onderstaand formulier in en wij plaatsen het nieuws op deze website en eventueel op de social media kanalen van Baarlo Samen Trots. Als je passende foto’s hebt kun je die ook meesturen, maximaal 4 foto’s.

Baarlo.Info